Ρώσικα

Η ρωσική είναι μια ανατολική σλαβική γλώσσα που μιλιέται από περίπου 230 εκατομμύρια, κυρίως στη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Είναι η γλώσσα με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση και τον μεγαλύτερο αριθμό ομιλητών ως μητρική στην Ευρασία. Γράφεται στο κυριλλικό αλφάβητο και διαθέτει μια πλούσια λογοτεχνία που άνθισε τον 17-19ο αιώνα. Είναι η 8η πιο διαδεδομένη γλώσσα του κόσμου αμέσως μετά τα πορτογαλικά.

Μιλιέται στη Ρωσία και γενικά την πρώην Σοβιετική Ένωση, από τις βαλτικές χώρες μέχρι τη Μογγολία και τη νήσο Σαχαλίν, πάνω από την Ιαπωνία. Μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, από τις ανεξάρτητες πλέον χώρες ενισχύθηκαν οι εθνικές γλώσσες σε βάρος της ρωσικής. Παρόλα αυτά όμως, τα ρωσικά συνεχίζουν να μιλιούνται από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και παραμένουν η κοινή γλώσσα συνεννόησης στις πρώην ανατολικές χώρες.

Η Ρωσική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και συγκεκριμένα στον ανατολικοσλαβικό της κλάδο μαζί με την Ουκρανική και τη Λευκορωσική. Στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια ανήκουν οι περισσότερες γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική. Ως εκ τούτου, οι δύο αυτές γλώσσες (αφού μιλάμε συγκεκριμένα) είναι συγγενείς. Ναι, όσο και να ακούγεται παράξενο είναι η πραγματικότητα. Η συγγένεια αυτή είναι φανερή.

Γράφεται στο κυριλλικό αλφάβητο το οποίο επινοήθηκε από τους Βυζαντινούς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο στα πλαίσια της βυζαντινής πολιτικής για τον εκχριστιανισμό και μόρφωση των Σλάβων. Το ρωσικό αλφάβητο αποτελείται από 34 γράμματα.

Τα ρώσικα χωρίζονται σε δύο κύριες διαλέκτους, τις βόρειες και τις νότιες. Ανάμεσά τους βρίσκεται η μεταβατική μοσχοβίτικη διάλεκτος στην οποία βασίζεται και η επίσημη ρώσικη γλώσσα.

Μαθήματα για Ενήλικες
 
Μαθήματα για Ενήλικες
Μαθήματα για Παιδιά & Εφήβους
 
Προγράμματα Παιδικά
Διπλώματα Ρωσικής Γλώσσας
 
Διπλώματα Ρωσικής Γλώσσας